
Kolejna odsłona kulinarnych podróży z Portside. Tym razem proponujemy superprosty gulasz z owoców morza, który przeniesie was prosto do krajów basenu Morza Śródziemnego. Gotowi? No to w drogę!
Paccheri z owocami morza
Składniki:
- 150 g muli
- 50 g kalmara
- 4 krewetki królewskie
- 24 szt. makaronu paccheri
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- szczypta peperoncino
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 80 ml oliwy
- 50 ml białego wina
- sok z połówki cytryny
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od wstawienia dobrze posolonej wody na makaron oraz rozgrzania oliwy na patelni.
- Wrzucamy kolejno krewetki królewskie (obrane lub nie - do wyboru), czosnek, peperoncino, kalmary i na samym końcu mule.
- Wszystko smażymy przez dwie-trzy minuty i podlewamy winem. Po wyparowaniu wina dodajemy passatę pomidorową.
- W międzyczasie gotujemy makaron o dwie minuty krócej, niż wskazuje opakowanie.
- Prawie ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z owocami morza. Wszystko mieszamy - jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać trochę wody z gotowania makaronu.
- Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz listki bazylii - serwujemy!
SMACZNEGO!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="42", "51", "168"]