Kategorie

Paccheri z owocami morza

Paccheri z owocami morza

Kolejna odsłona kulinarnych podróży z Portside. Tym razem proponujemy superprosty gulasz z owoców morza, który przeniesie was prosto do krajów basenu Morza Śródziemnego. Gotowi? No to w drogę!


Paccheri z owocami morza

Składniki:

  • 150 g muli
  • 50 g kalmara
  • 4 krewetki królewskie 
  • 24 szt. makaronu paccheri 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • szczypta peperoncino 
  • 2 łyżki passaty pomidorowej 
  • 80 ml oliwy 
  • 50 ml białego wina 
  • sok z połówki cytryny 
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od wstawienia dobrze posolonej wody na makaron oraz rozgrzania oliwy na patelni.
  2. Wrzucamy kolejno krewetki królewskie (obrane lub nie - do wyboru), czosnek, peperoncino, kalmary i na samym końcu mule.
  3. Wszystko smażymy przez dwie-trzy minuty i podlewamy winem. Po wyparowaniu wina dodajemy passatę pomidorową.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron o dwie minuty krócej, niż wskazuje opakowanie.
  5. Prawie ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z owocami morza. Wszystko mieszamy - jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać trochę wody z gotowania makaronu.
  6. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz listki bazylii - serwujemy!

SMACZNEGO!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="42", "51", "168"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl