Kategorie

Ośmiornica grillowana z chimichurri

Ośmiornica grillowana z chimichurri

Argentyński sos chimichurri idzie w zgranej parze ze smażonymi i grillowanymi potrawami. Proponujemy błyskawiczny przepis na ośmiornicę, która w towarzystwie pomidorów i wspomnianego chimichurri będzie gratką dla waszych podniebień.


Ośmiornica grillowana z chimichurri

Składniki:

  • 1 pęczek kolendry
  • 1⁄2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄2 długiej papryczki pepperoni bez pestek
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml miodu
  • Sok z 1 limonki
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania:

1. Pomidory kroimy w grubsze piórka, wycinając środek, odkładamy na bok.

2. Siekamy cały pęczek kolendry, czosnek, cebulę i papryczkę chili na bardzo drobne kawałki, łączymy wszystko - najlepiej w małej miseczce.

3. Miód, oliwę i sok z limonki dobrze mieszamy przez kilka minut na zimno. Powstałym sosem zalewamy wcześniej pokrojone zioła i warzywa. Ważna wskazówka: pamiętajmy, aby przed podaniem chimichurri dobrze zamieszać całość, bo jest to salsa, która lubi się rozwarstwiać!

4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy ośmiornicę - smażymy po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż do uzyskania chrupkości.

5. Na talerz nakładamy najpierw pomidory i je solimy, następnie na górę kładziemy usmażoną ośmiornicę i zalewamy wszystko chimichurri. Smacznego! 


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="50"]

 

Zdjęcie: Pinterest

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl