
Ostatnimi czasy pogoda funduje nam sporo atrakcji. Trudno przewidzieć, co się wydarzy na zewnątrz, dlatego postanowiliśmy podarować Wam przepis, który w Waszych kuchniach sprawdzi się niezależnie od warunków atmosferycznych. Taco z halibutem i awokado w upał orzeźwi, a w pluchę będzie miłym wspomnieniem przyjemnych dni. Spróbujcie!
Orzeźwiające taco z halibutem i awokado
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 duże pszenne tortille
- 1 stek z halibuta (klik!)
- 1 awokado
- 2 łyżki majonezu
- 1 duży pomidor
- ¼ białej cebuli
- 1 czerwona cebula
- 80 ml czerwonego octu winnego
- 1 limonka
- Opcjonalnie kolendra
Sposób przygotowania:
1. Halibuta kroimy z cienkie plasterki. Układamy na płaskim talerzu. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z połowy limonki.
2. Cebulę czerwoną drobno siekamy w piórka. Delikatnie ją solimy i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut.
3. Pomidory kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiekaną, białą cebulą. Solimy i skrapiamy sokiem z limonki.
4. Awokado kroimy plasterki.
5. Z tortilli wycinamy 4 małe tortille i podsmażamy je przez chwilę na patelni.
6. Układamy na tortilli wszystkie składniki i dekorujemy kolendrą.
Tak przygotowane taco można nie tylko zjeść przy okazji obiadu, ale i spakować w plastikowe pudełko. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na pikniku!
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!