Kategorie

Orzeźwiające taco z halibutem i awokado

Orzeźwiające taco z halibutem i awokado

Ostatnimi czasy pogoda funduje nam sporo atrakcji. Trudno przewidzieć, co się wydarzy na zewnątrz, dlatego postanowiliśmy podarować Wam przepis, który w Waszych kuchniach sprawdzi się niezależnie od warunków atmosferycznych. Taco z halibutem i awokado w upał orzeźwi, a w pluchę będzie miłym wspomnieniem przyjemnych dni. Spróbujcie!


Orzeźwiające taco z halibutem i awokado

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut


Składniki:

  • 2 duże pszenne tortille
  • 1 stek z halibuta (klik!)
  • 1 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 duży pomidor
  • ¼ białej cebuli
  • 1 czerwona cebula
  • 80 ml czerwonego octu winnego
  • 1 limonka
  • Opcjonalnie kolendra

Sposób przygotowania:

1. Halibuta kroimy z cienkie plasterki. Układamy na płaskim talerzu. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z połowy limonki.

2. Cebulę czerwoną drobno siekamy w piórka. Delikatnie ją solimy i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut.

3. Pomidory kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiekaną, białą cebulą. Solimy i skrapiamy sokiem z limonki.

4. Awokado kroimy plasterki.

5. Z tortilli wycinamy 4 małe tortille i podsmażamy je przez chwilę na patelni.

6. Układamy na tortilli wszystkie składniki i dekorujemy kolendrą.

Tak przygotowane taco można nie tylko zjeść przy okazji obiadu, ale i spakować w plastikowe pudełko. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na pikniku!

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl