Kategorie

Mule duszone z piwem stout i szczypiorkiem

Mule duszone z piwem stout i szczypiorkiem

Najpopularniejszym sposobem na duszenie muli jest przyrządzenie ich z winem — to pyszna sprawa, ale kiedy w grę wchodzi piwo... Oj, tu dopiero nie można się oprzeć. Wypróbujcie nasz błyskawiczny przepis na mule z dodatkiem ciemnego piwa, boczku i szczypiorku. 


Mule duszone z piwem stout i szczypiorkiem

czas przygotowania: 15 minut

liczba porcji: 2


Składniki:

  • 1 kg muli (klik!)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 70 ml śmietany kremówki 32%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mule dokładnie myjemy. 

2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekany boczek, cebulę i czosnek.

3. Po upływie minuty dodajemy mule i piwo, dodajemy trochę świeżo mielonego pieprzu. Przykrywamy garnek i gotujemy mule przez 7 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.

4. Pod koniec duszenia dolewamy śmietanę. Gdy się zagotuje, wyłączamy gaz.

5. Przekładamy mule do talerzy razem z sosem. Na wierzch sypiemy posiekany szczypiorek.

Ważne: Muli nie solimy! Woda znajdująca się w muszli jest już słona. 

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl