
Lato powoli dobiega końca, więc warto zaprosić promienie słońca do kuchni — nawet jeśli musimy je sobie wyobrazić. Bez wątpienia pomoże w tym miecznik alla siciliana, który sprawi, że poczujecie się jak na wakacjach we Włoszech. To przesmaczny pomysł na obiad w ostatnie ciepłe dni sierpnia.
Miecznik alla siciliana
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 70 ml oliwy
- 2 szt. stek z miecznika (klik!)
- 200 g pomidorów cherry
- 100 g ciemnych oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego białego wina
- szczypta oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie smażymy miecznika z obu stron tak, aby lekko się przyrumienił.
2. Podczas smażenia solimy go lekko z obu stron.
3. Zdejmujemy rybę z patelni.
4. Zmniejszamy ogień i dodajmy czosnek i cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pomidory i oliwki.
5. Smażymy i dolewamy białe wino. Dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę i oregano. Miecznika polewamy sosem i skrapiamy oliwą.
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!