Kategorie

Miecznik alla siciliana

Miecznik alla siciliana

Lato powoli dobiega końca, więc warto zaprosić promienie słońca do kuchni — nawet jeśli musimy je sobie wyobrazić. Bez wątpienia pomoże w tym miecznik alla siciliana, który sprawi, że poczujecie się jak na wakacjach we Włoszech. To przesmaczny pomysł na obiad w ostatnie ciepłe dni sierpnia.


Miecznik alla siciliana

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 15 minut


Składniki: 

  • 70 ml oliwy
  • 2 szt. stek z miecznika (klik!)
  • 200 g pomidorów cherry
  • 100 g ciemnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie smażymy miecznika z obu stron tak, aby lekko się przyrumienił.

2. Podczas smażenia solimy go lekko z obu stron.

3. Zdejmujemy rybę z patelni.

4. Zmniejszamy ogień i dodajmy czosnek i cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pomidory i oliwki.

5. Smażymy i dolewamy białe wino. Dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę i oregano. Miecznika polewamy sosem i skrapiamy oliwą. 

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl