
Makaron z łososiem jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych sposobów na szybki i pożywny obiad. Za pomocą kilku dodatkowych składników można go wspaniale urozmaicić. Po takim posiłku udane popołudnie gwarantowane!
Makaron z łososiem i suszonymi grzybami
Składniki:
- 250 g łososia
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 300 g makaronu (najlepiej krótkiego, np. penne, paccheri albo rigatoni)
- pęczek koperku
- 50 ml śmietany
- 50 g startego parmezanu
- 30 g suszonych grzybów
- 50 g masła
- 70 ml białego wina
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych - zalewamy je 100 ml ciepłej wody.
2. W międzyczasie podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę, dodajemy pokrojonego na grube kawałki łososia, solimy i pieprzymy, dolewamy wino - całość zagotowujemy.
3. Gdy wino odparuje, wlewamy śmietanę i dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w
której się moczyły - całość gotujemy przez kilka minut.
4. W tym czasie gotujemy makaron - gdy jest już al dente, wrzucamy go do sosu i mieszamy, gotując przez kolejne 2-3 minuty.
5. Na koniec dodajemy masło, posiekany koperek i starty parmezan, wszystko mieszamy i... gotowe! :)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="231", "196"]