Kategorie

Łosoś w sosie teriyaki

Łosoś w sosie teriyaki

Nasz przepis na łososia teriyaki przewiduje dwie wersje tego dania: coś dla cierpliwych i coś dla tych gotujących we względnym pośpiechu. Niezależnie od tego, jak zdecydujecie się przygotować to danie, efekt pozostaje taki sam - przepyszny, ma się rozumieć!


Łosoś w sosie teriyaki

Składniki

  • łosoś
  • 10 g imbiru
  • 10 g czosnku
  • 30 g miodu (można go zastąpić cukrem)
  • 70 ml sosu sojowego
  • sok z całej pomarańczy
  • szczypta chilli
  • 50 ml białego wina

Sposób przygotowania

1. Sos: Wszystkie składniki sosu zagotowujemy w rondelku, redukujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Studzimy.

2. Łosoś pieczony: Do zimnego sosu wkładamy łososia i marynujemy ok. 5 godzin. Tak zamarynowanego łososia pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 120 st. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

3. Łosoś smażony: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, smażymy łososia 4 minuty z jednej strony. Przewracamy i zalewamy sosem. Smażymy kolejne 2-3 minuty do pożądanego stopnia wysmażenia.

Smacznego!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="231"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl