
Nasz przepis na łososia teriyaki przewiduje dwie wersje tego dania: coś dla cierpliwych i coś dla tych gotujących we względnym pośpiechu. Niezależnie od tego, jak zdecydujecie się przygotować to danie, efekt pozostaje taki sam - przepyszny, ma się rozumieć!
Łosoś w sosie teriyaki
Składniki
- łosoś
- 10 g imbiru
- 10 g czosnku
- 30 g miodu (można go zastąpić cukrem)
- 70 ml sosu sojowego
- sok z całej pomarańczy
- szczypta chilli
- 50 ml białego wina
Sposób przygotowania
1. Sos: Wszystkie składniki sosu zagotowujemy w rondelku, redukujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Studzimy.
2. Łosoś pieczony: Do zimnego sosu wkładamy łososia i marynujemy ok. 5 godzin. Tak zamarynowanego łososia pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 120 st. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
3. Łosoś smażony: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, smażymy łososia 4 minuty z jednej strony. Przewracamy i zalewamy sosem. Smażymy kolejne 2-3 minuty do pożądanego stopnia wysmażenia.
Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="231"]