
Nie znamy zbyt wielu osób, które z pełnym przekonaniem mówią, że lasagne nie jest dla nich. Jeżeli jednak wy macie takie osoby wśród znajomych, podajcie im nasz przepis na lasagne z łososiem. Wydaje nam się, że dzięki niemu mogą zmienić zdanie.
Lasagne z wędzonym łososiem
Składniki:
- 250 g makaronu na lasagne
- 500 g ricotty z mleka krowiego
- 2 dymki
- 500 g wędzonego łososia
- 700 ml beszamelu
- 50 ml mleka
- 2 saszetki szafranu
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- różowy pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania dymki. Pokrój je drobno i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
- Ricottę przełóż do miski (po odsączeniu całej serwatki), dopraw odrobiną soli i dodaj dymkę. Wymieszaj i odstaw.
- Arkusze lasagne (jeden lub dwa na raz) blanszuj w lekko osolonej wodzie przez kilka chwil i układaj na czystej i suchej szmatce.
- Przygotuj dość gęsty beszamel według podstawowego przepisu.
- W rondelku podgrzej mleko, nie doprowadzając go do wrzenia i rozpuść w nim szafran. Dodaj do beszamelu i mieszaj, aż stanie się żółty i jednorodny.
- Wysmaruj spód naczynia żaroodpornego olejem, a następnie rozprowadź cienką warstwę beszamelu, ułóż pierwszą warstwę makaronu.
- Na płatach lasagne rozprowadź kilka łyżek ricotty, następnie łososia i znów beszamel. Na koniec przypraw szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
- Wszystko przykryj drugą warstwą makaronu i kontynuuj w ten sam sposób do zużycia wszystkich składników.
- Całość piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut, sprawdzając stopień zrumienienia.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut, a następnie podawaj. Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="59", "46"]