
Nasz Portowy labraks jest już oczyszczony oraz wypatroszony, a więc gotowy do obróbki termicznej. Jak sprawić, żeby nasza ryba była soczysta i delikatna? Wypróbujcie labraksa w soli morskiej.
Proporcje na jedną rybę:
- 0,5 kg gruboziarnistej soli morskiej
- 0,5 kg drobnoziarnistej soli morskiej
- 100 ml wody
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy masę solną - mieszamy sól gruboziarnistą, drobnoziarnistą i wodę. Do masy możemy dodać ulubione zioła, np. rozmaryn bądź tymianek; dzięki temu nasz labraks będzie miał ziołowy posmak.
2. Następnie zawijamy naszego głównego bohatera w papier do pieczenia, układamy na blasze i przykrywamy go masą solną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180') i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozbijamy "skorupę" solną i zdejmujemy papier do pieczenia. Dzięki takiemu zabiegowi ryba będzie soczysta i delikatna. Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="38"]