
Myślisz, że znasz już wszystkie sposoby na grillowane krewetki? A może wręcz przeciwnie - szukasz idealnego pomysłu na treściwy obiad? Jeśli tak, zatrzymaj się i wypróbuj nasz przepis na grillowane krewetki z dodatkiem purée z batatów oraz sosu chimichurri.
Krewetki z purée z batata i sosem chimichurri
Składniki:
- 10 sztuk krewetek królewskich
Do purée:
- 2 bataty takiego samego rozmiaru (razem: ok. 400 g)
- Szczypta cynamonu
- 50 gr masła
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 70 gr startego parmezanu
- Kilka kropli oliwy truflowej
- Sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 kg grubej soli morskiej
- Sok z połówki cytryny
Do sosu chimichurri:
- 1 papryczka pepperoni, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Pęczek kolendry, posiekany
- 1 czerwona cebula, posiekana
- Skórka i sok z 2 limonek
- 2/3 łyżki miodu
- 2/3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Purée:
Nastaw piekarnik na 200 st. w termoobiegu. Na blachę do pieczenia wysyp sól i połóż na nią bataty. Piecz 20-25 min. Po upieczeniu obierz bataty ze skóry i zblenduj lub ugnieć je praską do ziemniaków. Wymieszaj bataty z oliwą truflową, solą, pieprzem, cynamonem. W rondelku pal masło na sam koniec dodaj czosnek, wlej do puree. Wymieszaj lub zblenduj ponownie. Jeżeli purée wyjdzie zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka. Na sam koniec dodaj parmezan i sok z cytryny, wymieszaj ponownie.
2. Chimichurri:
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
3. Krewetki:
Według uznania możesz obrać lub grillować w skorupach. Grilluj, aż będą zarumienione z obydwu stron. Wykładaj na talerz, polej sosem chimichurri i serwuj z puree. Bon appetit!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="42", "47"]