
Masz ochotę na krewetki, które rozgrzeją twoje podniebienie? Za sprawą tylko kilku dodatków (i odrobiny cierpliwości) możesz nadać tym uniwersalnym owocom morza idealnie trafiony, ostry smak.
Krewetki w ostrej marynacie
Składniki:
- 5 krewetek
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml oliwy
- 5 g chili
- 10 ml miodu
- 3 g słodkiej papryki
- 3 g imbiru
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piec do 250 stopni.
- Krewetki oczyszczamy, usuwamy jelito i pancerze.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy przez około 3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Krewetki zalewamy sosem i odstawiamy na godzinę.
- Krewetki razem z sosem przelewamy do żaroodpornego naczynia - pieczemy ok. 8 minut.
- Podawaj z ryżem lub pieczywem. Krewetki idealnie sprawdzą się jako dodatek do bowla lub tacosów. Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="41", "42", "223"]