Kategorie

Krewetki po koreańsku

Krewetki po koreańsku

Aromatyczne krewetki po koreańsku to wyjątkowa propozycja na urozmaicenie obiadu albo mocno treściwej kolacji. Wybierz stopień chrupkości, przygotuj przepyszny sos i delektuj się ich smakiem!


 

Składniki:

  • 20 krewetek ogony
  • 4 małe, suszone, czerwone ostre papryczki
  • 5 posiekanych ząbków czosnku 
  • 1 mały, cienko pokrojony korzeń imbiru
  • 1 posiekana średnia cebula
  • Posiekany szczypiorek 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 8 łyżek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wyczyść i osusz krewetki. Posyp solą i pieprzem. W jednej misce wysyp mąkę ziemniaczaną a w drugiej roztrzepane jajko. Obtocz krewetkę najpierw w mące, później w jajku i następnie znów w mące. Na głębokiej patelni lub w  dużym garnku rozgrzej olej i smaż krewetki na złoty kolor. Odcedź na papierze kuchennym. Jeżeli lubisz chrupiące krewetki, usmaż je drugi raz.

W małej misce przygotuj sos, dodając sos sojowy, sos ostrygowy, cukier brązowy, ocet, cytrynę, wino ryżowe i olej sezamowy. Dobrze wymieszaj i odstaw.  Na dużej patelni z odrobiną oleju zacznij od podsmażenia najpierw papryki, a następnie cebuli imbiru i czosnku. Po usmażeniu na złoty kolor dodaj już przygotowany sos i gotuj przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Następnie dodaj krewetki i mieszaj, aż sos prawie się wchłonie. Możesz też polać krewetki przygotowanym sosem na talerzu. Podawaj z ryżem! 

Smacznego!


 

P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="41"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl