Kategorie

Krewetki - numer 1 wśród owoców morza

Krewetki - numer 1 wśród owoców morza

Czy wiesz, że... na całym świecie rozpoznano około 2500 gatunków krewetek, a tylko kilkanaście rodzajów nadaje się do jedzenia? Te kilkanaście cechuje się wyśmienitym smakiem, niską kalorycznością i znakomitymi wartościami odżywczymi. Sprawdź, jakie krewetki wybrać!


 

Krewetki - numer 1 wśród owoców morza 

Krewetki to z pewnością najbardziej znane i lubiane skorupiaki. Można je spotkać na całym świecie zarówno  w wodach morskich jak i słodkich. Cieszą się szczególną popularnością wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, takich krajów jak Hiszpania, Włochy, Chorwacja czy Francja. Cechują się wyśmienitym smakiem, niską kalorycznością i znakomitymi wartościami odżywczymi. Na całym świecie rozpoznano około 2500 gatunków krewetek, które ze względu na barwę możemy podzielić na: czerwone, różowe oraz szare.  

Wartości odżywcze krewetek 

Oprócz wcześniej wspomnianych walorów smakowych, krewetki to prawdziwa bomba wartości odżywczych i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje białko, które stanowi niezbędny makroskładnik w diecie. W 100 g krewetek znajdziemy aż 18 g łatwo przyswajalnego białka. Jest to niezwykle istotne, ponieważ białko pełni ważne funkcje w organizmie człowieka. Odgrywa ogromną rolę podczas procesu odchudzania - zwiększa uczucie sytości. Warto wspomnieć, że zapobiega katabolizmowi (rozpadowi) mięśni, na który szczególnie narażone są osoby aktywne fizycznie i odchudzające się. Krewetki cechują się małą zawartością tłuszczów, przy czym są dobrym źródłem cennych kwasów omega-3. Dzięki temu regulują poziom „złego” cholesterolu LDL, wspomagają układ immunologiczny i odporność oraz odgrywają kluczową rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. 

Krewetki obfitują w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak:, selen, wapń, magnez czy cynk. Krewetki to świetne źródło jodu, czyli pierwiastka wspomagającego pracę tarczycy. Oprócz tego wysoka zawartość mikroelementów wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek. 

Na koniec warto wspomnieć o silnym antyoksydancie, czyli astaksantynie. Astaksantyna naturalny barwnik o wielu cennych właściwościach przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz zapobiegają rozwojowi różnych chorób. Dodatkowo astaksantyna pozytywnie wpływa na pamięć, stymuluje układ immunologiczny i stanowi naturalny filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UV. Krewetki to świetne źródło astaksantyny, ponieważ w 100 g produktu znajduje się między 3,1-14,8 mg tego barwnika. 

Jakie krewetki wybrać? 

Należy przede wszystkim kierować się jakością produktu. Jeżeli decydujemy się na mrożonki, warto sprawdzić procent glazury w produkcie, ponieważ po rozmrożeniu masa krewetek może okazać się kilka razy mniejsza niż waga podana przez producenta na opakowaniu. Oprócz tego lepiej wybrać krewetki, które nie zostały jeszcze obrane ze swojej skorupki. Przed przyrządzeniem należy usunąć z nich przewód pokarmowy, znajdujący się na grzbiecie. 

Jeżeli uda Wam się kupić krewetki świeże, to szczególnie istotny jest sposób ich przechowywania. Najlepiej w lodówce w miseczce z lodem i nie dłużej niż dwa dni. Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na zapach, który nie powinien być nieprzyjemny i intensywny. Jeżeli chodzi o wygląd, mięso absolutnie nie powinno oddzielać się od skorupki. Niepokojące mogą być również plamki na pancerzyku. 

Podsumowanie 

Krewetki warto włączyć do codziennego jadłospisu, ponieważ są źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin i składników mineralnych. Ich regularne spożycie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz immunologicznego, a także pamięć i ochronę przed wieloma chorobami. Ze względy na niską kaloryczność i wysoką zawartość protein szczególnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się oraz sportowców. Najlepiej wybrać krewetki świeże lub mrożone (w pancerzach) od sprawdzonego dostawcy - świetne krewetki kupicie w sklepie Portside. Nie powinny wydzielać intensywnego i nieprzyjemnego zapachu, a ich pancerzyk powinien być gładki i przylegać do mięsa. 


Proponowane produkty:

[product id="41", "103", "67"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl