Kategorie

Konfitowany tuńczyk z sosem vierge

Konfitowany tuńczyk z sosem vierge

Konfitowanie, czyli gotowanie mięsa w tłuszczu, dawniej służyło przede wszystkim do zachowania świeżości potrawy na dłużej. Dziś z tej metody korzystamy najczęściej po to, aby zatrzymać smak produktu, który przygotowujemy. Przekonajcie się zatem, jak będzie smakował konfitowany tuńczyk z aromatycznym sosem vierge. 


Konfitowany tuńczyk z sosem vierge

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut


Składniki: 

  • 200 g tuńczyka (klik!)
  • 500 ml oliwy
  • 2 pomidory
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu (opcjonalnie)
  • ocet winny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Oliwę rozgrzać do około 100 stopni. Następnie włożyć tuńczyka i gotować go przez 3 minuty.

2. Wyjąć tuńczyka z oliwy i doprawić solą i pieprzem.

3. Olej ostudzić. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Następnie wymieszać z posiekaną natką i estragonem, po czym dodać 5 łyżek wystudzonej oliwy, jedną łyżkę octu oraz sól i pieprz.

4. Tuńczyka pokroić w mniejsze kawałki. Polać sosem i udekorować bazylią.

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="44", "46"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl