Kategorie

Jakie ryby dobrać do sushi?

Jakie ryby dobrać do sushi?

18 czerwca obchodzimy święto wszystkich smakoszy japońskiej kuchni - to Międzynarodowy Dzień Sushi! Taką wyjątkową okazję można celebrować, zamawiając swoje ulubione sushi z zaufanej restauracji, ale jeszcze więcej frajdy bez dwóch zdań przynosi przygotowanie tego dania samemu. Dajcie się ponieść sushimanii i pozwólcie, że podpowiemy wam, jakie rodzaje sushi wyróżniamy oraz jaka ryba jest najlepsza do sushi. Uwaga: na pytanie drugie nie ma jednej odpowiedzi!


Kto w życiu nie miał okazji spróbować sushi, ten naprawdę sporo traci. Japoński rarytas, którego podstawą jest dobrej jakości ryż z rozmaitymi dodatkami, możemy dziś dostać w tysiącach restauracji specjalizujących się w kuchni orientalnej. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie sushi nie jest najtrudniejsze na świecie, choć niewątpliwie wymaga cierpliwości. Jeżeli chodzi o składniki, możecie dać się ponieść fantazji - my podejdziemy do sprawy tradycyjnie. W kwestii ryb, które dobrać do sushi, polegajcie na nas!

Co jest czym, czyli kilka rodzajów sushi

Zacznijmy od obiecanego wyróżnienia typów sushi. Dla laików pewną nowością może być fakt, że niepozornie wyglądające rolki z ryżem, rybami i warzywami, zawinięte w sprasowane wodorosty nori, to tylko jedna z dziesiątek, jeśli nie setek form sushi. Nie będziemy oczywiście wymieniać ich wszystkich - do najpopularniejszych rodzajów sushi zaliczymy m.in.:

  • nigiri
  • maki
    • hosomaki
    • futomaki
    • uramaki
  • sashimi

Nigiri jest najprostszym wcieleniem sushi - na owalnym kawałku ryżu doprawionym wasabi układa się tu np. surową rybę. Maki nazwijmy kolejnym poziomem - mamy tu do czynienia z nigiri owiniętym we wspomniane wcześniej wodorosty nori i odpowiednio pokrojonym w kawałki różnej wielkości. À propos wielkości - hosomaki to najmniejszy rodzaj maki; do ryżowej otoczki mieści się jeden składnik, taki jak kawałek ryby, zielony ogórek czy awokado. 

W następnej kolejności trzeba wymienić futomaki, które zamiast jednego dodatku zmieści ich kilka - ryby, warzywa, owoce morza… Jest z czego wybierać. Efektownie wyglądające uramaki zmienia zasady gry, bo w tym przypadku składniki zawinięte w nori trafiają do środka, zaś warstwę zewnętrzną tworzy ryż, najczęściej posypany sezamem. A co z tymi, którzy z różnych powodów nie chcą albo nie mogą jeść ryżu? Żaden problem - wrzućcie na ruszt sashimi, czyli sushi bez ryżu. Pierwsze skrzypce grają tutaj ryby czy krewetki uzupełnione o warzywa.

Jakie ryby dobrać do sushi?

Poznaliśmy kilka z najpopularniejszych rodzajów sushi, więc przyjrzyjmy się bliżej temu, co w środku. Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w sushi? Najprostsza odpowiedź nie zaskoczy nikogo: to zależy. W rozmowie z serwisem Thrillist doświadczeni szefowie kuchni podzielili się swoimi opiniami o niedocenianych rybach i owocach morza, które można wykorzystać w sushi. Padają takie rekomendacje jak np. kalmar - ika ("niezwykle bogaty w smak", "świetnie sprawdza się z ryżem i octem winnym") i mięso z płetwy halibuta ("za nietypową fakturę i zaskakująco bogaty smak").

Dla początkujących smakoszy sushi najlepszym wyborem będą jednak łatwe w przyrządzeniu ryby, takie jak np. tuńczyk - Japończycy cenią sobie tuńczyka Bluefin, ale z uwagi na przełowienie gatunek ten jest dziś uznawany za zagrożony. W Portside dostaniecie tuńczyka Yellowfin (klik!), którego chude i smaczne mięso jest cenione na całym świecie. Starannie i bezpiecznie przygotowanego tuńczyka Yellowfin ze spokojem zjecie na surowo.

Oprócz tuńczyka warto zwrócić uwagę na łososia (shake) czy labraksa (suzuki), jednak zabierając się za te ryby, koniecznie należy pamiętać o rozważnym wyborze i ich uprzednim obrobieniu. Najczęściej w menu restauracji oferujących sushi spotkacie się właśnie z łososiem - przy kupowaniu tej ryby miejcie na uwadze, by odznaczała się jak najwyższą jakością. Taką gwarancję macie choćby w przypadku łososia szkockiego z certyfikatem Label Rouge, który uświetni sushi swoją sprężystością i wykwintnym smakiem (w sklepie Portside znajdziecie go tutaj). W Japonii sporą popularnością cieszy się też makrela, czyli saba. Nie ignorujcie samego halibuta (hirame), który po odpowiednio długim schłodzeniu wypadnie w sushi wyjątkowo apetycznie (i mowa tu nie tylko o polecanym mięsie z płetwy).

No dobrze, a jak wygląda sytuacja z owocami morza? Poza wspomnianym wcześniej kalmarem prawdopodobnie najpopularniejsze w świecie sushi są krewetki, szczególnie w tempurze. Pod nazwą kani skrywa się gotowane mięso kraba, natomiast tako to gotowana ośmiornica.

Podobnie jak ryby, owoce morza również powinny zostać odpowiednio przygotowane, zanim zaserwujemy je w formie sushi. Dodatkowo pamiętajmy, by oprócz absolutnych podstaw - krótkiego, klejącego się ryżu, głównych dodatków i nori - zadbać o dodatki tradycyjne, czyli sos sojowy, wasabi i marynowany imbir, które nadają potrawie jeszcze bardziej wyrazistego smaku. 

Zdjęcie: Riccardo BergaminiUnsplash


 

Proponowane produkty:

[product id="44", "40", "235"]

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl