Kategorie

Halibut gratin

Halibut gratin

Halibut to drapieżna ryba morska, w Polsce spotykana również pod nazwą kulbak. Mięso halibuta ma charakterystyczny smak - jest kruche i niezwykle soczyste. Sprawdź, jak ta pyszna ryba wypada w połączeniu z gratin. Spoiler: genialnie!


Halibut gratin

Składniki (jedna porcja): 

  • halibut
  • 40 g czarnych oliwek
  • 20 g panko
  • 30 g bułki tartej
  • pół ząbka czosnku
  • łyżka oliwy
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 40 g masła
  • 30 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania gratin - blendujemy bułkę tartą, czosnek, masło, oliwki, pół pęczka natki pietruszki i parmezan na jednolitą masę. 
  2. Po zblendowaniu dodajemy panko i odrobinę oliwy i wszystko mieszamy.
  3. Następnie przechodzimy do halibuta, którego solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy z każdej strony dosłownie przez minutę.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni. 
  5. Obsmażonego halibuta wkładamy do naczynia żaroodpornego, gratin układamy na wierzchu tak, żeby dobrze przywarł do mięsa (najlepiej po prostu "przyklepać" ręką :)
  6. Całość polewamy oliwą i pieczemy przez max. 10 min.
  7. Gotowe danie można skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="167"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl