Kategorie

Grillowany turbot z ziarnami kopru

Grillowany turbot z ziarnami kopru

Sezon grillowy to świetny moment na kulinarne eksperymenty. Co powiecie na pysznego turbota  z ziarnami kopru włoskiego, palonym masłem, czosnkiem i karczochem? Ślinka cieknie na samą myśl!  


Grillowany turbot z ziarnami kopru

Składniki: 

  • 1 turbot (ok. 500 g) 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • garść nasion kopru włoskiego 
  • 2-4 karczochy z zalewy (serca) 
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz 
  • sok z 1 cytryny 
  • 40 g natki pietruszki, posiekanej
  • 40 g masła

Sposób przygotowania:

1. Turbota natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem. Aby ryba nie przywarła do powierzchni, na rozgrzanego grilla możesz położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Jeżeli jesteś pewny swojego grilla, połóż rybę na ruszt i grilluj z każdej strony ok. 8-10 min na średnim ogniu.

2. Mały rondelek stawiamy na grillu, rozpuszczamy masło, dodajemy do niego posiekany czosnek i zostawiamy aż do zbrązowienia masła. 

3. Serca karczochów kroimy na pół i układamy na ruszcie, grillujemy po 2 min na każdej stronie.

4. Turbota kładziemy na talerzu. Polewamy palonym masłem z czosnkiem i sokiem z cytryny, posypujemy nasionami kopru i natką pietruszki, obok układamy karczochy,

Serwuj z białym winem np. z Rieslingiem. Bon appetit!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="48", "46"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl