
Idealny pomysł na błyskawiczny, ale niebanalny letni obiad nie istnieje? Nic bardziej mylnego. Mamy na to niezbity dowód w postaci przepisu na gotowane czerwone krewetki z domowym sosem aioli, czyli dodatkiem nie do pobicia. W zaledwie 30 minut wyczarujecie coś absolutnie przepysznego.
Gotowane czerwone krewetki z domowym sosem aioli
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 200 g krewetek czerwonych (klik!)
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- ½ ząbka czosnku
- 120 ml oleju rzepakowego
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Krewetki obrać.
2. W garnku zagotować wodę. Lekko ją posolić. Gdy zacznie wrzeć, dodać krewetki i gotować je przez minutę. Krewetki wystudzić i schłodzić.
3. W misce połączyć żółtko z jedną łyżką soku z cytryny, po czym powoli dolewać olej, cały czas mieszając. Trzeba robić to powoli, aby sos się nie rozdzielił. Po dodaniu oleju dolać w ten sam sposób oliwę. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny.
4. Schłodzone krewetki podawać z sosem.
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="67", "46"]