Kategorie

Gotowane czerwone krewetki z domowym sosem aioli

Gotowane czerwone krewetki z domowym sosem aioli

Idealny pomysł na błyskawiczny, ale niebanalny letni obiad nie istnieje? Nic bardziej mylnego. Mamy na to niezbity dowód w postaci przepisu na gotowane czerwone krewetki z domowym sosem aioli, czyli dodatkiem nie do pobicia. W zaledwie 30 minut wyczarujecie coś absolutnie przepysznego.


Gotowane czerwone krewetki z domowym sosem aioli

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut


Składniki:

  • 200 g krewetek czerwonych (klik!)
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • ½ ząbka czosnku
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Krewetki obrać.

2. W garnku zagotować wodę. Lekko ją posolić. Gdy zacznie wrzeć, dodać krewetki i gotować je przez minutę. Krewetki wystudzić i schłodzić.

3. W misce połączyć żółtko z jedną łyżką soku z cytryny, po czym powoli dolewać olej, cały czas mieszając. Trzeba robić to powoli, aby sos się nie rozdzielił. Po dodaniu oleju dolać w ten sam sposób oliwę. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny.

4. Schłodzone krewetki podawać z sosem.

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="67", "46"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl