
Chociaż końcówka maja jest tuż za rogiem, nie oznacza to wcale końca sezonu grillowego. Czerwiec z pewnością upłynie wam pod znakiem wielu pyszności prosto z rusztu, dlatego dorzucamy naszą propozycję na jedną z nich. Tym razem na tapecie mamy doradę lub labraksa w pysznej oprawie z pora i fenkułu.
Dorada (lub labraks) po francusku
Składniki:
- 2 dorady lub labraksy (klik!)
- 1 większy fenkuł
- 1 por
- 2 cytryny
- pęczek natki z pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od farszu: kroimy fenkuł i pora w słupki, cytrynę w plasterki, zaś czosnek, natkę i tymianek zostawiamy w całości. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i energicznie mieszamy całość.
2. Przechodzimy do faszerowania dorad. Wkładamy do brzucha tyle farszu, ile się tylko da; jeśli zostanie jeszcze trochę farszu, można położyć go na ryby. Nadziane dorady odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mogły nabrać smaków i aromatów.
3. Po odpoczynku wrzucamy nafaszerowane ryby na gorącego grilla. Pieczemy je po 8-9 min z każdej strony - i już, można serwować!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="38", "37"]