Kategorie

Dorada po francusku

Dorada po francusku

Chociaż końcówka maja jest tuż za rogiem, nie oznacza to wcale końca sezonu grillowego. Czerwiec z pewnością upłynie wam pod znakiem wielu pyszności prosto z rusztu, dlatego dorzucamy naszą propozycję na jedną z nich. Tym razem na tapecie mamy doradę lub labraksa w pysznej oprawie z pora i fenkułu.


Dorada (lub labraks) po francusku

Składniki:

  • 2 dorady lub labraksy (klik!)
  • 1 większy fenkuł
  • 1 por 
  • 2 cytryny 
  • pęczek natki z pietruszki 
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od farszu: kroimy fenkuł i pora w słupki, cytrynę w plasterki, zaś czosnek, natkę i tymianek zostawiamy w całości. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i energicznie mieszamy całość.

2. Przechodzimy do faszerowania dorad. Wkładamy do brzucha tyle farszu, ile się tylko da; jeśli zostanie jeszcze trochę farszu, można położyć go na ryby. Nadziane dorady odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mogły nabrać smaków i aromatów.

3. Po odpoczynku wrzucamy nafaszerowane ryby na gorącego grilla. Pieczemy je po 8-9 min z każdej strony - i już, można serwować! 


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="38", "37"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl