Kategorie

Chłodnik pomidorowy z ośmiornicą

Chłodnik pomidorowy z ośmiornicą

Gotujemy pomidory, z których po przecedzeniu uzyskamy orzeźwiający chłodnik. Po ostygnięciu zupę doprawiamy miodem i sokiem z kiszonych pomidorów i ogórków, a potem... robi się coraz ciekawiej. Sprawdźcie przepis na przezroczysty chłodnik pomidorowy z ośmiornicą.


Chłodnik pomidorowy z ośmiornicą

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 paczka ugotowanej ośmiornicy
  • 1,2 kg pomidorów (1 kg przeznaczony jest na zupę i tu wystarczą pomidory malinowe, kolejne 200 g pokrojone trafi do talerza, więc im bardziej różnorodne, tym lepiej)
  • 1 fenkuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańcza
  • 1 pęczek lubczyku (można zastąpić kolendrą)
  • 1 chorizo
  • 100 ml wody z kiszonych pomidorów (można zastąpić wodą z kiszonych ogórków)
  • 50 ml miodu

Sposób przygotowania:

1. Zupa

1 kg pomidorów blendujemy na gładko i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Kiedy pomidory się zagotują, przecedzamy je przez drobne sito wyłożone wiskozą, fizeliną lub złożoną dwukrotnie tetrową pieluchą. Na sicie powinny zostać resztki pomidorów a na dole klarowny płyn - to nasz chłodnik! Pomidory wyrzucamy, a zupę wstawiamy do lodówki. Kiedy ostygnie, doprawiamy miodem i sokiem z kiszonych pomidorów/ogórków i ewentualnie solą.

2. Pieczona papryka

Paprykę smarujemy oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20-25 minut. Kiedy papryka się upiecze, odstawiamy do wystygnięcia. Zdejmujemy skórę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkości kęsa.

3. Chorizo

Kiełbasę rozdrabniamy za pomocą noża lub blendera. Masę smażymy na małym ogniu, mieszając do momentu, aż woda wyparuje, a na patelni zostaną tylko chrupiące kawałki mięsa i aromatyczny olej. Przecedzamy przez sitko i zachowujemy obie frakcje.

4. Ośmiornica

Ośmiornicę wyjmujemy z paczki, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy 2 kawałki o długości 3-4 cm z jej grubszej części, resztę kroimy na plasterki. Te większe grillujemy lub smażymy przed samym podaniem - na mocno rozgrzaną patelnie lub grill kładziemy ośmiornicę i, kiedy osiągnie złoty kolor, przewracamy na drugą stronę. Powinno to zająć około 1 minuty z każdej strony - ośmiornica była już wcześniej ugotowana, więc nie możemy poddawać jej obróbce termicznej zbyt długo, bo stanie się sucha i niesmaczna.

Cieńsze plasterki nakładamy na talerz na zimno.

5. Pozostałe warzywa

Fenkuła kroimy w drobne paseczki, możemy go wymoczyć wodzie z lodem, co sprawi, że będzie bardziej sprężysty i chrupiący. Pomidory kroimy na rożnorodne kawałki. Lubczyk myjemy i odrywamy od niego listki. Pomarańczę obieramy ze skórki i wycinamy z niej fileciki.

6. Serwowanie

Na talerz nakładamy pomidory, fenkuła, pomarańczę, pieczoną paprykę, plasterki gotowanej ośmiornicy oraz jej zgrillowane kawałki, posypujemy usmażonym chorizo i polewamy olejem, który powstał przy jego smażeniu. Dekorujemy listkami lubczyku i zalewamy zimną zupą. Smacznego!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="50"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl