
Gotujemy pomidory, z których po przecedzeniu uzyskamy orzeźwiający chłodnik. Po ostygnięciu zupę doprawiamy miodem i sokiem z kiszonych pomidorów i ogórków, a potem... robi się coraz ciekawiej. Sprawdźcie przepis na przezroczysty chłodnik pomidorowy z ośmiornicą.
Chłodnik pomidorowy z ośmiornicą
Składniki (na 2 porcje):
- 1 paczka ugotowanej ośmiornicy
- 1,2 kg pomidorów (1 kg przeznaczony jest na zupę i tu wystarczą pomidory malinowe, kolejne 200 g pokrojone trafi do talerza, więc im bardziej różnorodne, tym lepiej)
- 1 fenkuł
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańcza
- 1 pęczek lubczyku (można zastąpić kolendrą)
- 1 chorizo
- 100 ml wody z kiszonych pomidorów (można zastąpić wodą z kiszonych ogórków)
- 50 ml miodu
Sposób przygotowania:
1. Zupa
1 kg pomidorów blendujemy na gładko i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Kiedy pomidory się zagotują, przecedzamy je przez drobne sito wyłożone wiskozą, fizeliną lub złożoną dwukrotnie tetrową pieluchą. Na sicie powinny zostać resztki pomidorów a na dole klarowny płyn - to nasz chłodnik! Pomidory wyrzucamy, a zupę wstawiamy do lodówki. Kiedy ostygnie, doprawiamy miodem i sokiem z kiszonych pomidorów/ogórków i ewentualnie solą.
2. Pieczona papryka
Paprykę smarujemy oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20-25 minut. Kiedy papryka się upiecze, odstawiamy do wystygnięcia. Zdejmujemy skórę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkości kęsa.
3. Chorizo
Kiełbasę rozdrabniamy za pomocą noża lub blendera. Masę smażymy na małym ogniu, mieszając do momentu, aż woda wyparuje, a na patelni zostaną tylko chrupiące kawałki mięsa i aromatyczny olej. Przecedzamy przez sitko i zachowujemy obie frakcje.
4. Ośmiornica
Ośmiornicę wyjmujemy z paczki, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy 2 kawałki o długości 3-4 cm z jej grubszej części, resztę kroimy na plasterki. Te większe grillujemy lub smażymy przed samym podaniem - na mocno rozgrzaną patelnie lub grill kładziemy ośmiornicę i, kiedy osiągnie złoty kolor, przewracamy na drugą stronę. Powinno to zająć około 1 minuty z każdej strony - ośmiornica była już wcześniej ugotowana, więc nie możemy poddawać jej obróbce termicznej zbyt długo, bo stanie się sucha i niesmaczna.
Cieńsze plasterki nakładamy na talerz na zimno.
5. Pozostałe warzywa
Fenkuła kroimy w drobne paseczki, możemy go wymoczyć wodzie z lodem, co sprawi, że będzie bardziej sprężysty i chrupiący. Pomidory kroimy na rożnorodne kawałki. Lubczyk myjemy i odrywamy od niego listki. Pomarańczę obieramy ze skórki i wycinamy z niej fileciki.
6. Serwowanie
Na talerz nakładamy pomidory, fenkuła, pomarańczę, pieczoną paprykę, plasterki gotowanej ośmiornicy oraz jej zgrillowane kawałki, posypujemy usmażonym chorizo i polewamy olejem, który powstał przy jego smażeniu. Dekorujemy listkami lubczyku i zalewamy zimną zupą. Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="50"]