
Ceviche to rodzaj sałatki, której głównym składnikiem jest surowa ryba, marynowana w cytrusowych sokach. Danie cieszy się szczególną popularnością u wybrzeży Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Zapraszamy was w smakową podróż - naszym przewodnikiem będzie tuńczyk.
Ceviche z tuńczykiem
Składniki:
- 200 g tuńczyka
- 20 ml sok z cytryny, rozcieńczony z 20 ml wody
- sól
- 20 g kolendry (drobno posiekanej)
- 7 g papryki słodkiej mielonej
- 5 ml oliwy extra virgin
- 5 pomidorków cherry, przeciętych na pół
- 1/2 awokado (pokrojone w kostkę)
- 1 cebula czerwona (pokrojona w piórka)
Sposób przygotowania:
1. Tuńczyka kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm i zalewamy sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą.
2. Obficie solimy - ryba musi być kwaśno-słona, próbujemy według gustu. Oba smaki powinny być mocno wyczuwalne.
3. Dodajemy paprykę oraz oliwę. Mieszamy całość i pozostawiamy na minutę.
4. Dodajemy kolendrę, pomidorki cherry, avocado oraz cebulę. Ceviche gotowe. Smacznego! :)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="44"]