Kategorie

Ceviche z tuńczykiem

Ceviche z tuńczykiem

Ceviche to rodzaj sałatki, której głównym składnikiem jest surowa ryba, marynowana w cytrusowych sokach. Danie cieszy się szczególną popularnością u wybrzeży Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Zapraszamy was w smakową podróż - naszym przewodnikiem będzie tuńczyk.


Ceviche z tuńczykiem

Składniki:

  • 200 g tuńczyka
  • 20 ml sok z cytryny, rozcieńczony z 20 ml wody
  • sól
  • 20 g kolendry (drobno posiekanej)
  • 7 g papryki słodkiej mielonej
  • 5 ml oliwy extra virgin
  • 5 pomidorków cherry, przeciętych na pół
  • 1/2 awokado (pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula czerwona (pokrojona w piórka)

Sposób przygotowania:

1. Tuńczyka kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm i zalewamy sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą.

2. Obficie solimy - ryba musi być kwaśno-słona, próbujemy według gustu. Oba smaki powinny być mocno wyczuwalne.

3. Dodajemy paprykę oraz oliwę. Mieszamy całość i pozostawiamy na minutę.

4. Dodajemy kolendrę, pomidorki cherry, avocado oraz cebulę. Ceviche gotowe. Smacznego! :)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="44"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl